کاوش موضوع نوکلئوتید
صفحه اصلی
نوکلئوتید
نوکلئوتیدها، مولکولهای آلی شامل نوکلئوزید و فسفات میباشند. آنها به عنوان واحدهای مونومری پلیمرهای نوکلئیک اسیدی: دئوکسی ریبونوکلئیک اسید (DNA) و ریبونوکلئیک اسید (RNA) را تشکیل میدهند، که هردو مولکولهای زیستی اساسی در تمام اشکال حیات روی زمین میباشند. نوکلئوتیدها از طریق رژیم غذایی به دست آمده و همچنین در کبد از طریق مواد غذایی رایج سنتز میگردند.
نوکلئوتیدها از سه زیر واحد مولکولی تشکیل شدهاند: یک باز نوکلئوتیدی، یک قند پنج کربنه پنتوز (ریبوز یا دئوکسی ریبوز)، و یک گروه فسفات شامل یک تا سه فسفات. چهار باز نوکلئوتیدی DNA شامل: گوانین، آدنین، سیتوزین و تیمین میباشند؛ در RNA، یوراسیل به جای تیمین استفاده میگردد.
همچنین نوکلئوتیدها در سطح بنیادین سلول، نقش محوری را در متابولیسم ایفا میکنند. آنها برای بسیاری از عملکردهای سلولی نیازمند انرژی، از طریق انرژی شیمیایی ذخیرهشده در این مولکولها، انرژی بخشهای مختلف سلولی را تأمین میکنند: آدنوزین تریفسفات (ATP)، گوانوزین تریفسفات (GTP)، سیتیدین تریفسفات (CTP) و اوریدین تریفسفات (UTP). چنین عملکردهایِ نیازمند انرژی، شامل سنتز این مواد: آمینو اسیدها، پروتئینها و غشای سلولی. و همچنین اعمالی چون حرکت سلولی، یا حرکت بخشهایی از سلول (چه داخلی یا بین سلولی)، تقسیم سلولی و … را نیز شامل میگردد. به علاوه، نوکلئوتیدها در پیامرسانی سلولی (از طریق گوانوزین مونوفسفات حلقوی یا cGMP و آدنوزین مونوفسفات حلقوی یا cAMP) شرکت کرده و همچنین در کوفاکتورهای مهم واکنشهای آنزیمی چون این موارد دخیل اند: کوآنزیم-A، FAD، FMN، NAD, +NADP و ….
در بیوشیمی تجربی، میتوان نوکلئوتیدها را با استفاده از برچسبزنی هستهای، تبدیل به نوکلئوتیدهای پرتوزا نموده تا بدین طریق با ردیابیشان، واکنشهای شیمیایی مورد نظر را بهتر بشناسند.... بیشتر در ویکی پدیا